Hypotheekrentes

Rentevaste periode

De maandlasten van uw hypothecaire geldlening bestaan over het algemeen uit een drietal facetten. Te weten: (de premie voor) de aflossing, de premie voor de afdekking van risico’s en uiteraard het rentepercentage welke u betaald aan de geldverstrekker. Vaak bepaald dit rentepercentage voor een behoorlijk gedeelte zelfs uw maandlasten. Des te belangrijker dus dat u in de keuze van de rentevaste periode en het rentepercentage wat hierbij hoort een juiste beslissing maakt.

Glazen bol

In de bovenstaande alinea wijs ik u erop dat het erg belangrijk is om een juiste keuze te maken in de rentevaste periode en het bijbehorende rentepercentage. Maar hoe weet u nu of u de juiste keuze maakt. U heeft immers geen glazen bol om in de toekomst te kijken. U weet dus niet welke invloeden van toepassing zijn op uw leven in de toekomst en de ontwikkelingen van de rentes op de hypotheekmarkt zijn ook niet te voorspellen. Hoe maakt u dan de juiste keuze: samen met mij, uw Erkend Hypotheekadviseur, brengen we alles in kaart. Uw wensen wat betreft uw maandlasten, uw inkomensverwachting, gezinssamenstelling, pensioeninkomsten, uitgavenpatroon etc. Aan de hand van deze inventarisatie geef ik u advies en kiest u de juiste rentevaste periode en rente.

Korte - of lange rentevaste periode

Hoe korter de rente vaststaat des te minder risico loopt een geldverstrekker. Oftewel hoe langer u uw rente vast gaat zetten, des te hoger zal de rente over het algemeen zijn. U kunt kiezen voor een variabele rente die elke maand kan stijgen en dalen. Het andere uiterste is een rentevaste periode van 30 jaar, die over het algemeen het hoogste tarief zal hebben.

Hieronder volgen de laagste rentepercentages die op dit moment aan worden geboden door alle Nederlandse geldverstrekkers en banken. Ondanks het feit dat deze rentepercentages zeer zorgvuldig worden samengesteld en gecontroleerd, kunnen er geen rechten aan ontleend worden. De rentepercentages zijn gebaseerd op een hypothecaire geldlening o.b.v. Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
 

 • variabel
  1,20%
 • 1 jaar
  0,70%
 • 5 jaar
  0,75%
 • 7 jaar
  0,84%
 • 10 jaar
  0,91%
 • 15 jaar
  1,17%
 • 20 jaar
  1,23%
 • 30 jaar
  1,45%

Peildatum: 11-01-2022

“Advies zoals advies bedoeld is”

“Advies zoals advies bedoeld is.”

- Maurice Hurkmans